Slaapkapjes?

Gepubliceerd op 5 juli 2024 om 00:47

Slaapkapjes, ze komen in allerlei maten. verstelbaar, te bevestigen met drukknoopjes, elastiekjes of touwtjes, vast in genaaid of verwijderbaar. 

Volgens AI zijn ze ontworpen om verschillende redenen:

1. **Ondersteuning van het hoofd**: Wanneer een baby in slaap valt in de draagzak, zorgt het slaapkapje ervoor dat het hoofdje van de baby goed ondersteund blijft. Dit voorkomt dat het hoofdje oncomfortabel heen en weer beweegt of naar achteren valt.

2. **Bescherming tegen weersomstandigheden**: Het kapje biedt bescherming tegen zon, wind en regen, wat belangrijk is om de baby comfortabel en veilig te houden tijdens het dragen.

3. **Vermindering van prikkels**: Het kapje helpt om de omgeving af te schermen en zo de baby te beschermen tegen te veel visuele en auditieve prikkels. Dit kan de baby helpen makkelijker in slaap te vallen en te blijven slapen.

4. **Privacy en rust**: Het creëert een beschutte en veilige omgeving voor de baby, wat kan helpen bij het bevorderen van rust en slaap, vooral in drukke of lawaaierige omgevingen.

Deze functies dragen bij aan het comfort en de veiligheid van zowel de baby als de drager tijdens het gebruik van de draagzak.

Helaas moeten we dit wel wat nuanceren. Ondersteuning van het hoofdje is in normale omstandigheden bij een juiste plaatsing en positionering amper nodig, desnoods enkel aan 1 kant bij erg scheefzakken, maar ook hier ligt een juiste afstelling van drager en gedragene aan de basis.

Bescherming tegen weersomstandigheden kan inderdaad nodig zijn, maar dan met daarvoor veilig te gebruiken items zoals een zonnehoedje, draagjas of paraplu. Door het slaapkapje als zonnescherm te gebruiken creëer je een serre-effect, opwarming van je kindje en bovendien belemmert het kapje zo de vrije luchtstroom zodat je kindje te weinig zuurstofrijke lucht inademt. Rebreathing (het inademen van zijn eigen uitgeademde zuurstofarme lucht) is hier een reëel gevaar.

Verminderen van prikkels is niet extra nodig, door je kindje bij je te dragen en het de kans te geven zich af te wenden van prikkels, (bij juiste gebruik van een draagsysteem heeft je kind de autonomie om zelf zijn of haar hoofdje te draaien), leert het op een veilig geborgen manier om te gaan met prikkels. Sterker nog, omdat je kind op deze manier kan peilen naar jouw reacties, het kan je gelaatsuitdrukkingen zien en spiegelt zo de emoties.

Wat privacy en rust betreft is de uitleg gelijkaardig. Privacy is niet aan de orde bij een kind van die leeftijd, om te begrijpen wat privacy is en wat het betekent om daar nood aan te hebben moet een kind een dik aantal jaren ontwikkelen. En een kindje in een draagsysteem bevindt zich in jouw persoonlijke ruimte, ruimte die buitenstaanders niet zomaar binnendringen. Rust bied je automatisch als je je kindje dicht bij je draagt. Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat aangeeft dat het zenuwstelsel bij gedragen kinderen tot rust komt (diepe druk kalmeert de zenuwuiteinden en zet oxytocine vrij, ook wel het knuffelhormoon genoemd). Verder zal ook bij reflux of krampjes de beweging en warmte van jou lichaam voor ontspanning zorgen, en zorgt de nabijheid van jouw als zorgdrager voor geborgenheid zodat kindjes weten dat ze niet alleen zijn en tevreden in slaap vallen.

Als je het mij vraagt zijn slaapkapjes dus niet alleen volledig overbodig maar houden ze ook een gedegen risico in.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.